En preliminär rapport om orsaken till flygolyckan i Etiopien den 10 mars kommer att göras offentlig senare under måndagen.

Samtliga 157 personer ombord omkom vid kraschen då flygbolaget Ethiopian Airlines plan störtade kort efter starten från huvudstaden Addis Abeba.

En presskonferens kommer att hållas under måndagen då resultatet av utredningen presenteras, enligt en talesperson för Etiopiens utrikesdepartement.

Efter olyckan för tre veckor sedan har Boeings 737 Max tagits ur trafik världen över.

Den preliminära undersökningen kan förklara om det var flygplansmodellens nya kontrollsystem som låg bakom olyckan i Etiopien, på ett liknande sätt som det misstänks ha varit en orsak bakom en krasch i Indonesien i oktober.

Enligt personer med inblick i undersökningen söker utredare efter en del av utrustningen som kan förklara varför det automatiska systemet aktiverats för att inte planet skulle överstegras, rapporterar Bloomberg.

Preliminär data pekar, enligt nyhetsbyrån, på att styrsystemet, kallat MCAS, pressade ned flygplanets nos vid olyckan den 10 mars.

Flygplanstillverkaren Boeing har efter olyckan i Indonesien i höstas arbetat med att justera mjukvaran i systemet så att flygplanets nos inte ska pressas ned så kraftigt och vid upprepade tillfällen. 

Bolaget uppges ha varit nära en lösning på problemet när den andra olyckan med samma modell skedde för tre veckor sedan.